Nieuwsbrief december 2015

 
Wie kennis bezit heeft het heden, Wie kennis vergroot heeft de toekomst
Wijziging Regeling bodemkwaliteit
Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 19 november 2015, Nr. IENM/BSK-2015/227004, tot wijziging van de Regeling bodemkwaliteit (actualisering verwijzingen normdocumenten 2016.1)
bron: staatscourant nr. 41632 - 26 november 2015
Lees hier het volledige document
 
 
Modernisering BRL SIKB 9335: Grond
Momenteel wordt er gewerkt aan de zogeheten modernisering van de BRL 9335.
Afgelopen Juli is er een actualisatie van kracht geworden waar in hoofdzaak alle wijzigingsbladen in verwerkt zijn en nog wat reparatiezaken waar geen discussie over is.
Lees hier het volledige artikel
 
 
Sluit 2015 extra voordelig af met nog meer kennis!
Wilt u het jaar afsluiten met nog wat extra kennis, weten wat er allemaal veranderd is in 2015 en wat de verwachtingen zijn voor het komende jaar?
Schrijf u nu in en ontvang 99 euro korting op al onze cursussen!*
 
Onder aan deze nieuwsbrief en op onze website vindt u ons volledige aanbod aan cursussen.
*korting geldig voor cursussen gehouden in 2015.
 
Alle leden van Schreurs Support kunnen 7 dagen per week hun vragen stellen aan onze onafhankelijke helpdesk.Met Schreurs Support haalt u op een goedkope manier een onafhankelijke kennisbank in huis! Leden hebben toegang tot onze ruime database met FAQ's. Bekijk hier alle voordelen van een lidmaatschap!
 
 
Analysepakket zand uit zandvanger
Wij ontvingen ter beoordeling een melding Besluit bodemkwaliteit voor het toepassen van ongewassen zand uit zandvangers van drie RWZI (waaronder ook stedelijk afvalwaterzuivering). Het zand bevat 34% primair slib.
Bij de partijkeuring hiervan is uitgegaan van het standaard stoffenpakket. Is dat voldoende?
 
Monsterneming uit materiaalstromen
Wij moeten zand wat vrijkomt tijdens het plaatsen van boorpalen bemonsteren.
Nu willen wij dit bemonsteren "uit de stroom" deze methode staat beschreven in de BRL-SIKB 1001 en is ons duidelijk.
Waar wij echter vraagtekens bij zetten is het volgende:
Het plaatsen van de boorpalen duurt een aantal dagen. De monstername duurt dus ook een aantal dagen. In de BRL staat omschreven dat de monsters binnen 24 uur na monstername moeten worden aangeleverd bij het laboratorium.
Aangezien de monstername een aantal dagen duurt wordt een deel van het monster niet binnen 24 uur aangeleverd, of gaat de 24 uur pas in na afronding van de monstername?
 
BRL9335 Grondverzet van individuele partijen en bij grootschalige projecten (versie 3.8 van de BRL)
9 december 2015
Op 1 juli 2015 is versie 3.8 van de BRL 9335 in werking getreden.
Niet alleen de BRL maar ook de protocollen 1, 2, 4 en 9 zijn gewijzigd. De cursus behandeld de verschillende onderwerpen van de BRL9335 welke van belang zijn bij de werkzaamheden van grondbanken en grondverzetbedrijven. De omgang met (verschillende) grondstromen, partijen grond zonder keuring, het opsplitsen en samenvoegen van partijen, wat mag wel en wat niet? Het zijn allemaal vraagstukken waar je in de praktijk mee geconfronteerd wordt. Deze cursus biedt een nieuwe kijk op grondverzet en leert je omgaan met de uitzonderingspositie van de BRL 9335. Via certificering voor deze BRL worden handelingen mogelijk die anders door het Besluit Bodemkwaliteit niet zijn toegestaan. Lees meer.

Direct aanmelden? Klik hier voor het aanmeldformulier
 
Nota Bodembeheer
14 december 2015
Het Besluit bodemkwaliteit en de Regeling bodemkwaliteit bevatten landelijke regels en normen voor het toepassen van grond en bagger. Gemeenten (en waterbeheerders) kunnen hieraan in een Nota bodembeheer een lokale invulling geven, eventueel in regionaal verband. In dat geval spreek je van ‘gebiedsspecifiek beleid’. Om nuttig hergebruik van grond en bagger te vergemakkelijken. Of om extra bescherming of zekerheid te creëren.
De cursus leert je wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn voor gebiedsspecifiek beleid. Lees meer..

Direct aanmelden? Klik hier voor het aanmeldformulier
 
Asbest in grond: wettelijk kader, veiligheid en berekeningen
15 december 2015
Onderzoek naar asbest in grond wijkt af van het de reguliere werkwijze bij onderzoek naarverontreinigingen. Het is niet alleen maatschappelijk gezien een lastige verontreiniging maar behoeft ook een andere werkwijze en veel aandacht voor veiligheid.
Tijdens de cursus kijken worden de verschillende wettelijke kaders zoals onder andere het Besluit bodemkwaliteit en de Arbowet (CROW 132) behandeld. Er wordt kort stilgestaan bij de herkomst van asbest en bij asbestherkenning. Verder behandelen wij de gezondheidsrisico’s, te nemen veiligheidsmaatregelen, en de uitvoering van het onderzoek waarbij u moet denken aan de NEN5707, protocol 2018, protocol 1001, protocol 6001 en het uitvoeren van onderzoek naar asbest in een halfverharding. Tot slot wordt er aandacht besteedt aan de wijze waarop de berekening van de asbestconcentratie in grond uitgevoerd moet worden en worden de dagelijkste bevindingen van de praktijk behandeld. Lees meer...
 
Basiscursus bodemwetgeving
17 december 2015
De cursus bestaat uit twee onderdelen:
  • De Nederlandse bodem gerelateerde wetgeving omvat naast wetten, besluiten en regelingen een omvangrijke hoeveelheid documenten van bijvoorbeeld brancheorganisaties met verschillende juridische status. Deze cursus geeft hier een helder beeld van.
  • Bij veel geschillen op bodemgebied speelt bodemonderzoek een cruciale rol. De kwaliteit van een bodemonderzoek kan echter sterk variëren. Deze cursus behandeld de verschillende typen onderzoek en geeft juristen handvatten om een dergelijk onderzoek te beoordelen.
    Lees meer...
 
Training: berekenen asbestgehalten in grond en puin (NEN5707 en 5897)
21 december 2015
Tijdens deze training van een halve dag worden alle facetten van het berekenen van het asbestgehalte in grond en puin behandeld zoals deze omschreven staan in de NEN 5707 en 5896.
Aan de hand van een praktijkvoorbeeld zullen we door de verschillende berekeningen lopen zoals:
  • Visuele inspectie maaiveld
  • Homogeniteitstoets
  • Gemiddeld asbestgehalte per deellocatie of Ruimtelijke Eenheid
  • Gehalte aan asbest materialen (per traject in een gat/sleuf)
  • Onder- en bovengrens voor asbest materialen
  • Totaal gehalte aan asbest
  • Onder- en bovengrens voor het totale monster
De kosten voor deze halve dag zijn slechts €295,- excl. 21% btw per deelnemer. Lees meer
 
BRL SIKB 1000 Monsterneming Grond en Bouwstoffen
22 & 23 december 2015
Deze cursus is al jaren één van de belangrijke cursussen in ons aanbod. De cursus is verdeeld over 2 dagen waarbij de eerste dag gericht is op de monstername van grond en N-bouwstoffen en de tweede dag de monstername van V-bouwstoffen en afvalstoffen behandeld.
Het is natuurlijk ook mogelijk om één van de twee dagen te volgen. Tijdens de cursussen komen een aantal zaken aan bod zoals onder andere: het Besluit bodemkwaliteit, de NTA 7900 Monsterneming, accreditering / certificering volgens AS1000 / BRL1000, kwaliteit bewakingspunten, de strategie, de uitvoering en de verslaglegging van monsterneming, en het opstellen van een monsternemingsplan. Voor meer informatie zie onze website: dag 1 en dag 2.

 
Training: Kabels en leidingen; CROW 307 en overige wetgeving (halve dag)
21 januari 2016
Bij het graven in de grond ten behoeve van het leggen van kabels en leidingen speelt bodemverontreiniging een steeds prominentere rol. Vooral in binnenstedelijke gebieden is de bodem verontreinigd geraakt als gevolg van ophogingen met puin en andere afvalstoffen maar ook door puntverontreinigingen van bedrijfslocaties zoals tankstations, wasserijen e.d. Bij te weinig aandacht voor bodemverontreiniging of als onvoldoende onderzoek is uitgevoerd, kunnen problemen ontstaan die leiden tot stagnaties en onverwachte kosten. De arbeidsinspectie en handhavingsorganisaties zien nauw toe op de regels en ook aannemers en andere betrokken zijn zich bewust van de regels. De cursus is bedoeld om de ins en outs onder te knie krijgen en zorgt ervoor dat de juiste procedures in voorbereiding en uitvoering worden gedaan. Lees meer...
De kosten voor deze halve dag zijn slechts €375,- excl. 21% btw per deelnemer. Lees meer
 
BRL SIKB 2000 Milieukundig (water)bodemonderzoek
21 januari 2016

De BRL-SIKB 2000 vereist dat personeel dat betrokken is bij de uitvoering van de werkzaamheden, beschikt over de benodigde opleiding, kennis en ervaring die nodig zijn voor het naar behoren uitvoeren van de werkzaamheden. Deze cursus beoogt medewerkers inhoudelijke kennis bij te brengen van de voor de werkzaamheden relevante wettelijke kaders, normen, protocollen en uitvoeringspraktijk. Aan bod komen o.a. de achtergronden en gevolgen van het Besluit bodemkwaliteit, de opbouw en inhoud (op hoofdlijnen) van de BRL SIKB 2000, de eisen aan het kwaliteitssysteem en de algemene eisen ten aanzien van organisatie en personeel, betrokken bij de uitvoering. Hiernaast komen de voorbereiding, aansturing en uitvoering van veldwerk uitgebreid aan bod en wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de uitvoeringseisen zoals deze in de protocollen 2001 en 2002 zijn opgenomen. Hiernaast worden de protocollen 2003 en 2018 op hoofdlijnen behandeld en wordt ingegaan op de veldwerkregistraties en rapportage aan de opdrachtgever. Bekijk hier het programma
 
NEN5720 Waterbodemonderzoek (incl. NEN5717)
11 februari 2016
Waterbodemonderzoek is een essentiële stap voorafgaand aan het baggerwerk of voorafgaand aan het dempen van waterlopen. Welke hoeveelheden komen vrij en van welke kwaliteit, en wat kunnen we met de vrijkomende baggerspecie? Het uitvoeren van het juiste waterbodemonderzoek kan hier uitsluitsel over geven. De cursus is dan ook met name bedoeld voor personeel werkzaam bij adviesbureaus die de waterbodemonderzoeken uitvoeren en voor personeel die de waterbodemonderzoeken moeten toetsen. Lees meer.
 
.DECEMBER
 
8 dec. .CE-markering verplicht? ; Gevolgen voor leveranciers en afnemers
8 dec. .Cursus open data; Wat is open data, is het eenvoudig en toegankelijk voor de eindgebruiker
8 dec. .BRL9335; Meststoffenwetgeving: Grondproducten
9 dec. BRL9335; grondverzet bij individuele partijen en grootschalige projecten
14 dec. AS6900; Inspectie werk met IBC bouwstof incl. protocollen 6901 en 6902
14 dec. Nota bodembeheer; Mogelijkheden en voorwaarden voor gebiedsspecifiek beleid
15 dec. Asbest in grond; Wettelijk kader, veiligheid en berekeningen
15 dec. Besluit bodemkwaliteit; Toetsen
15 dec. Training H-XRF; Veilig en gezond metalen meten met de XRF
16 dec. Materiaalstromen in de wegenbouw; Wettelijke kaders, aan- en afvoer, afvalstoffen en producten
17 dec. BRL9335-7500 Grondreiniging
17 dec. Basiscursus bodemwetgeving; introductie in de samenhang van wettelijke kaders en protocollen
21 dec. Training asbestberekening; concentraties in grond en puin conf. NEN5707 en 5897
21 dec. Waterbodemkwaliteitskaart; Wat is het, hoe maak je het en hoe gebruik je het
22 dec. BRL 1000; Monsterneming Grond en N-bouwstoffen
23 dec. BRL1000; Monsterneming V-bouwstoffen en afvalstoffen
 
 
................................................. ....JANUARI
 
21 jan. BRL SIKB 2000; milieukundig (water)bodemonderzoek
21 jan. Kabels en leidingen; CROW307 en overige wetgeving
................................................. ....FEBRUARI
11 feb. NEN5720: verkennend waterbodemonderzoek....
 
Bij aanmelding van meerdere personen voor eenzelfde cursusdag en/of bij lidmaatschap van Schreurs Support wordt korting verleend. Zie hier
 
 
Alle bovenstaande cursussen verzorgen wij ook in-company. De cursussen worden desgewenst aangepast aan uw wensen zodat u het maximale resultaat kunt bereiken. En staat de cursus die u zoekt er niet tussen neem dan contact met ons op! Door een verscheidenheid aan zeer specialistische docenten kunnen wij mogelijk toch iets voor u betekenen. Ook een cursus op maat behoort tot de mogelijkheden.
 
 
 
Voor meer informatie bent u altijd welkom op onze website: www.schreurs-opleidingen.nl
 
 
Schreurs Vakmanschap Traject

Weet wat er speelt in jouw vakgebied anticipeer op wat komen gaat en ben je bewust van de mogelijkheden, want wie kennis bezit heeft de toekomst!
 
Schreurs Opleidingen BV biedt u de mogelijkheid om werknemers niet alleen op een gewenst niveau te brengen maar ook te zorgen voor continue verruiming en verdieping van de kennis.
 
Meer weten? Klik hier
 
 
 
Gratis demo SAR
 
Met Schreurs Asbesttoets & Rapportage (SAR) kunt u zowel
het asbestgehalte in grond als in puin berekenen conform de geldende normen zoals de NEN5707 en NEN5897.
 
Meer weten? Klik hier
 
 
Gratis demo STR en SBR

Met deze programma's toetst u de analyseresultaten van uw grondonderzoek of partij- keuringen altijd aan de geldende wet- en regelgeving.
Tevens biedt STR de
mogelijkheid om te toetsen
aan eigen toetswaarden zoals acceptatiecriteria.
 
Meer informatie? Klik hier

 
 
 
Schreurs support biedt
dagelijkse ondersteuning
op elk niveau!
 
De voordelen van
Schreurs Support
 
- Onafhankelijke helpdesk
- 7 dagen per week bereikbaar
- Altijd op de hoogte van de
actualiteiten
- Database met FAQ
- Toegang tot actuele
achtergrondinformatie
- Jaarlijkse info- en oefenmiddag
- 10 - 20% totaalkorting
icm.STR - en/of SBR
- 15% korting op cursussen en
congressen
- Uw logo op onze site
 
Meer informatie over de voordelen en de kosten? Klik hier


 
 
 
App Besluit Bodemkwaliteit
 
Met deze gratis app kan de lutum en organisch stofcorrectie worden berekend voor complete
pakketten of voor de
individuele stoffen uit het
A, C1, C2, C3 pakket.
In het overzichtsscherm ziet
u dan naast de gecorrigeerde meetwaarde ook de geldende maximale waarde.
 
De app is ideaal voor
iedereen die in het veld een eenvoudige (controle) toetsing
uit wil voeren.
 
De app wordt ook gebruikt
voor het direct omrekenen
van gemeten waarden door bijvoorbeeld de XRF tijdens
het uitkeuren van saneringsputten.
 
Meer informatie?
 
 
 
 
 
Discussieer met ons mee
  • Besluit bodemkwaliteit
  • Handhaving
  • Afvalstoffen
 
NIEUW
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste cursusnieuws? Volg dan onze groep : Cursussen & Trainingen
 
 
 
 
 
Graafschap Hornelaan 157B
Postbus 10101
6000 GC Weert
Tel: 085 - 877 23 16
 
www.schreurs-opleidingen.nl
info@schreurs-opleidingen.nl
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
..
 
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Schreurs Opleidingen, www.schreurs-opleidingen.nl, info@schreurs-opleidingen.nl