Nieuwsbrief november 2015

 
Wie kennis bezit heeft het heden, Wie kennis vergroot heeft de toekomst

LievenseCSO van start met het Vakmanschapstraject

LievenseCSO heeft kennis, kwaliteit en betrokkenheid bij het vak hoog in het vaandel staan en daarom Schreurs Opleidingen gevraagd dit een nog structureler onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering te maken. Het Vakmanschap-traject van Schreurs sluit hier perfect bij aan!
Als ‘kick-off’ van dit traject is er op 16 oktober op het ENKA-terrein te Ede een cursusdag georganiseerd voor alle medewerkers van LievenseCSO Milieu.
Lees hier het volledige artikel
Ook geïnteresseerd in Vakmanschap in jou bedrijf? Klein of groot, nieuw in het werkveld of al jaren actief, het Vakmanschaps-traject van Schreurs is maatwerk en aan te passen aan elk soort bedrijf! Voor meer informatie kijk op onze website: Vakmanschap, of mail naar info@schreurs-opleidingen.nl.
 

Congres Integrale samenwerking van Top tot Bodem 14 december te Den Bosch

Groenvoorziening staat niet op zichzelf maar heeft veel raakvlakken met andere, voornamelijk bodem-gerelateerde disciplines. De verantwoordelijkheden en taken voor deze disciplines liggen op verschillende plaatsen. Voor de voortgang van een werk is het belangrijk dat een ieder van elkaar weet welke belangen of inhoudelijke rechten en plichten van belang zijn. Aan de voorzijde van een project kan dit opgepakt worden om te voorkomen dat het bij de uitvoering tot een probleem kan leiden. Integraal samenwerken is dé nieuwe manier van werken.
Meer weten? Klik hier
 

Brief aan Tweede Kamer: Beleidsontwikkelingen geluid, bodem, ammoniak en veehouderij

Staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft op 7 oktober via een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de beleidsontwikkelingen op het gebied van bodem, geluid, ammoniak en veehouderij.
 

Jurisprudentie ECLI:NL:RVS:2015:3288 Vergunning aarden geluidswal

Procesverloop: Bij besluit van 27 augustus 2013 heeft het college de op 29 januari 2008 aan GrondNet verleende vergunning voor de aanleg van een aarden geluidswal gewijzigd.
Bij besluit van 8 april 2014 heeft het college beslist op de door M.L. Dijkstra en GrondNet tegen het besluit van 27 augustus 2013 gemaakte bezwaren, dat besluit herroepen en de aangevraagde omgevingsvergunning geweigerd.
Bij uitspraak van 18 december 2014 heeft de rechtbank het door GrondNet daartegen ingestelde beroep gegrond verklaard, het besluit van 8 april 2014 vernietigd en het besluit van 27 augustus 2013 herroepen.
Tegen deze uitspraak hebben het college en GrondNet hoger beroep ingesteld.
Toetsing aan tussenwaarde
Hoe is het tegenwoordig met matig verhoogd / toetsen aan tussenwaarde?
Niet meer doen, wordt steeds minder of ben je niet verkeerd bezig als je dit gewoon nog doet en blijft doen?
Lees hier het antwoord
 

Toepassen teervrij asfaltgranulaat

Wij hebben een partij teervrij asfalt in eigendom als erkend verwerker. Deze partij van 4.000 ton wordt gebroken op 0/40 mm. Deze partij bestaat in de basis uit "tig" kleine partijtjes asfalt, met allemaal eigen analyses. De bedoeling is dat deze partij in zijn geheel nogmaals geanalyseerd wordt, om deze daarna als ophoogmateriaal (teervrij asfaltgranulaat) toe te passen in een werk. Het betreft een nieuwbouw van 2 stallen, waar deze partij als ophoging onder de betonvloer wordt toegepast.

De vragen zijn als volgt:
1. Mag dit?
2. Zo ja, welk onderzoek moet er gebeuren, we hebben maximaal 1 week tijd?
3. Mag monstername door ons zelf gebeuren en bij Alcontrol (via ons raamcontract) onderzocht worden? Of dient er een hele rapportage opgesteld te worden door een milieutechnisch adviesbureau?
Lees hier het antwoord
 

Bouwstof keuren voor zeven

Een bouwstof (lava-rubber-mengsel) wordt aangevoerd naar een inrichting vanaf de herkomstlocatie. Ter plaatse vindt een partijkeuring plaats waarna de partij wordt gezeefd. De ontstane partijen worden vervolgens verder toegepast op basis van de partijkeuring. Is dit toegestaan?
Lees hier het antwoord
Intern auditor: kwaliteitscontrole conform de regels in de BRL en AS SIKB
12 november 2015
Deze cursus is speciaal gericht op het intern auditen van de verschillende beoordelingsrichtlijnen en bijbehorende protocollen. De cursus begint met het behandelen van de achtergrond voor interne auditing welke gevonden wordt in de ISO-normen zoals het voorbereiden en plannen van audits, het uitvoeren van registreren van audits en het bijhouden en uitvoeren van verbetermaatregelen. Vervolgens komen o.a. de specifieke eisen van uit de BRL-en aan bod en wordt het uitvoeren van de audits behandeld. U leert het opstellen van checklists, het omgaan met bevindingen en afwijkingen, het classificeren van afwijkingen en natuurlijk het opstellen van een auditrapportage. Lees meer…
 
BRL SIKB 2000 Milieukundig (water)bodemonderzoek
19 november 2015
De BRL-SIKB 2000 vereist dat personeel dat betrokken is bij de uitvoering van de werkzaamheden, beschikt over de benodigde opleiding, kennis en ervaring die nodig zijn voor het naar behoren uitvoeren van de werkzaamheden. Deze cursus beoogt medewerkers inhoudelijke kennis bij te brengen van de voor de werkzaamheden relevante wettelijke kaders, normen, protocollen en uitvoeringspraktijk. Aan bod komen o.a. de achtergronden en gevolgen van het Besluit bodemkwaliteit, de opbouw en inhoud (op hoofdlijnen) van de BRL SIKB 2000, de eisen aan het kwaliteitssysteem en de algemene eisen ten aanzien van organisatie en personeel, betrokken bij de uitvoering. Hiernaast komen de voorbereiding, aansturing en uitvoering van veldwerk uitgebreid aan bod en wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de uitvoeringseisen zoals deze in de protocollen 2001 en 2002 zijn opgenomen. Hiernaast worden de protocollen 2003 en 2018 op hoofdlijnen behandeld en wordt ingegaan op de veldwerkregistraties en rapportage aan de opdrachtgever. Bekijk hier het programma
 
Basiscursus bodemwetgeving
24 november 2015
De cursus bestaat uit twee onderdelen:
  • De Nederlandse bodem gerelateerde wetgeving omvat naast wetten, besluiten en regelingen een omvangrijke hoeveelheid documenten van bijvoorbeeld brancheorganisaties met verschillende juridische status. Deze cursus geeft hier een helder beeld van.
  • Bij veel geschillen op bodemgebied speelt bodemonderzoek een cruciale rol. De kwaliteit van een bodemonderzoek kan echter sterk variëren. Deze cursus behandeld de verschillende typen onderzoek en geeft juristen handvatten om een dergelijk onderzoek te beoordelen.
    Lees meer...
 
BRL SIKB 12000 tijdelijke grondwaterbemalingen
24 november 2015
Doel van de BRL 12000 is de kans op schade bij tijdelijke grondwaterbemaling, ook wel bronbemaling genoemd, te verkleinen door de risico’s in beeld te brengen en beheersbaar te maken. Denk bij tijdelijke grondwaterbemalingen aan het droog houden van een bouwput in het kader van de bouw van bijvoorbeeld een parkeerkelder of van een sleuf bij de aanleg van een gasleiding. Lees verder...
 
Besluit bodemkwaliteit: algemene regels
1 december 2015
Tijdens deze dag maakt u kennis met alle aspecten van het Besluit en de Regeling bodemkwaliteit. Tevens zijn er nog andere cursusdagen te volgen voor specialisatie en oefening in een bepaald onderdeel van het BBK, bijvoorbeeld de toetsregels in detail.
Voor een overzicht van het gehele programma: Klik hier
 
BRL SIKB 1000 Monsterneming Grond en Bouwstoffen
3 december 2015
Deze cursus is al jaren één van de belangrijke cursussen in ons aanbod. De cursus is verdeeld over 2 dagen waarbij de eerste dag gericht is op de monstername van grond en N-bouwstoffen en de tweede dag de monstername van V-bouwstoffen en afvalstoffen behandeld.
Het is natuurlijk ook mogelijk om één van de twee dagen te volgen. Tijdens de cursussen komen een aantal zaken aan bod zoals onder andere: het Besluit bodemkwaliteit, de NTA 7900 Monsterneming, accreditering / certificering volgens AS1000 / BRL1000, kwaliteit bewakingspunten, de strategie, de uitvoering en de verslaglegging van monsterneming, en het opstellen van een monsternemingsplan. Voor meer informatie zie onze website: dag 1 en dag 2.

 
Asbest in grond: wettelijk kader, veiligheid en berekeningen
15 december 2015
Onderzoek naar asbest in grond wijkt af van het de reguliere werkwijze bij onderzoek naar verontreinigingen. Het is niet alleen maatschappelijk gezien een lastige verontreiniging maar behoeft ook een andere werkwijze en veel aandacht voor veiligheid.
Tijdens de cursus kijken worden de verschillende wettelijke kaders zoals onder andere het Besluit bodemkwaliteit en de Arbowet (CROW 132) behandeld. Er wordt kort stilgestaan bij de herkomst van asbest en bij asbestherkenning. Verder behandelen wij de gezondheidsrisico’s, te nemen veiligheidsmaatregelen, en de uitvoering van het onderzoek waarbij u moet denken aan de NEN5707, protocol 2018, protocol 1001, protocol 6001 en het uitvoeren van onderzoek naar asbest in een halfverharding. Tot slot wordt er aandacht besteedt aan de wijze waarop de berekening van de asbestconcentratie in grond uitgevoerd moet worden en worden de dagelijkste bevindingen van de praktijk behandeld. Lees meer...
 
NEN5720 Waterbodemonderzoek (incl. NEN5717)
17 december 2015
Waterbodemonderzoek is een essentiële stap voorafgaand aan het baggerwerk of voorafgaand aan het dempen van waterlopen. Welke hoeveelheden komen vrij en van welke kwaliteit, en wat kunnen we met de vrijkomende baggerspecie? Het uitvoeren van het juiste waterbodemonderzoek kan hier uitsluitsel over geven. De cursus is dan ook met name bedoeld voor personeel werkzaam bij adviesbureaus die de waterbodemonderzoeken uitvoeren en voor personeel die de waterbodemonderzoeken moeten toetsen. Lees meer.
 
 
NOVEMBER
12 nov. Intern auditor: kwaliteitscontrole conform de regels in de BRL en AS SIKB
17 nov. Kabels en leidingen; CROW307 en overige wetgeving
19 nov. BRL SIKB 2000; milieukundig (water)bodemonderzoek
24 nov. Training asbestberekening; concentraties in grond en puin conf. NEN5707 en 5897
24 nov. BRL SIKB 12000; tijdelijke grondwaterbemalingen
 
..........................................................DECEMBER
 
1 dec. ..BRL SIKB 9335; Opfriscursus, snel weer op de hoogte van de wijzigingen per 1-7-15
1 dec. CROW132; omgaan met risico's in de praktijk
3 dec. BRL 1000; Monsterneming Grond en N-bouwstoffen
8 dec. ..CE-markering
8 dec. ..BRL9335; Meststoffenwetgeving: Grondproducten
10 dec. BRL1000; Monsterneming V-bouwstoffen en afvalstoffen
14 dec. Congres integrale samenwerking van top tot bodem
15 dec. Besluit bodemkwaliteit; Toetsen
16 dec. BRL9335; grondverzet bij individuele partijen en grootschalige projecten
17 dec. AS6900
17 dec. BRL9335-7500 Grondreiniging
17 dec. NEN5720; verkennend waterbodemonderzoek
 
 
 
 

Bij aanmelding van meerdere personen voor eenzelfde cursusdag en/of bij lidmaatschap van Schreurs Support wordt korting verleend. Zie hier

 
 
 
 
Alle bovenstaande cursussen verzorgen wij ook in-company. De cursussen worden desgewenst aangepast aan uw wensen zodat u het maximale resultaat kunt bereiken. En staat de cursus die u zoekt er niet tussen neem dan contact met ons op! Door een verscheidenheid aan zeer specialistische docenten kunnen wij mogelijk toch iets voor u betekenen. Ook een cursus op maat behoort tot de mogelijkheden.
 
 
 
Voor meer informatie bent u altijd welkom op onze website: www.schreurs-opleidingen.nl
 
 
Schreurs Vakmanschap Traject

Weet wat er speelt in jouw vakgebied anticipeer op wat komen gaat en ben je bewust van de mogelijkheden, want wie kennis bezit heeft de toekomst!
 
Schreurs Opleidingen BV biedt u de mogelijkheid om werknemers niet alleen op een gewenst niveau te brengen maar ook te zorgen voor continue verruiming en verdieping van de kennis.
 
Meer weten? Klik hier
 
 
 
Congres Integrale samenwerking van Top tot Bodem
14 december 2015 te Den Bosch

Groenvoorziening staat niet op zichzelf maar heeft veel raakvlakken met andere, voornamelijk bodem-gerelateerde disciplines.
De verantwoordelijkheden en taken voor deze disciplines liggen op verschillende plaatsen. Voor de voortgang van een werk is het belangrijk dat een ieder van elkaar weet welke belangen of inhoudelijke rechten en plichten van belang zijn. Aan de voorzijde van een project kan dit opgepakt worden om te voorkomen dat het bij de uitvoering tot een probleem kan leiden. Integraal samenwerken is dé nieuwe manier van werken
 
Meer weten? Klik hier
 
 
 
 
Gratis demo SAR
24 november 2015
 
Met Schreurs Asbesttoets & Rapportage (SAR) kunt u zowel
het asbestgehalte in grond als in puin berekenen conform de geldende normen zoals de NEN5707 en NEN5897.
 
Meer weten? Klik hier
 
 
Gratis demo STR en SBR
24 november 2015

Met deze programma's toetst u de analyseresultaten van uw grondonderzoek of partij- keuringen altijd aan de geldende wet- en regelgeving.
Tevens biedt STR de
mogelijkheid om te toetsen
aan eigen toetswaarden zoals acceptatiecriteria.
 
Meer informatie? Klik hier

 
 
 
App Besluit Bodemkwaliteit
 
Met deze gratis app kan de lutum en organisch stofcorrectie worden berekend voor complete
pakketten of voor de
individuele stoffen uit het
A, C1, C2, C3 pakket.
In het overzichtsscherm ziet
u dan naast de gecorrigeerde meetwaarde ook de geldende maximale waarde.
 
De app is ideaal voor
iedereen die in het veld een eenvoudige (controle) toetsing
uit wil voeren.
 
De app wordt ook gebruikt
voor het direct omrekenen
van gemeten waarden door bijvoorbeeld de XRF tijdens
het uitkeuren van saneringsputten.
 
Meer informatie?
 
 
 
 
 
Schreurs support biedt
dagelijkse ondersteuning
op elk niveau!
 
De voordelen van
Schreurs Support
 
- Onafhankelijke helpdesk
- 7 dagen per week bereikbaar
- Altijd op de hoogte van de
actualiteiten
- Database met FAQ
- Toegang tot actuele
achtergrondinformatie
- Jaarlijkse info- en oefenmiddag
- 10 - 20% totaalkorting
icm.STR - en/of SBR
- 15% korting op cursussen en
congressen
- Uw logo op onze site
 
Meer informatie over de voordelen en de kosten? Klik hier


 
 
 
Discussieer met ons mee
  • Besluit bodemkwaliteit
  • Handhaving
  • Afvalstoffen
 
NIEUW
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste cursusnieuws? Volg dan onze groep : Cursussen & Trainingen
 
 
 
 
 
Graafschap Hornelaan 157B
Postbus 10101
6000 GC Weert
Tel: 085 - 877 23 16
 
www.schreurs-opleidingen.nl
info@schreurs-opleidingen.nl
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Schreurs Opleidingen, www.schreurs-opleidingen.nl, info@schreurs-opleidingen.nl