Voortgang ontwikkeling wet- en regelgeving

 

Voortgang ontwikkeling wet- en regelgeving | Nieuwsbericht | Omgevingswetportaal

Op 17 maart heeft minister Schultz van Haegen vragen van de Eerste Kamer over de AMvB's beantwoord. De consultatie over de Invoeringswet is afgerond; op dit moment worden de reacties verwerkt. Het werk aan de Omgevingsregeling is inmiddels in volle gang.

AMvB's

De Eerste Kamerleden stelden tezamen 154 vragen over de ontwerpbesluiten bij de Omgevingswet. De behandeling van de besluiten is een belangrijke stap op weg naar de stelselherziening van het omgevingsrecht. Het gaat om vier algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s): het Omgevingsbesluit, het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De vragen en antwoorden staan op de website van de Eerste Kamer. Naar verwachting zal de vaste commissie voor Infrastructuur, Milieu en Ruimtelijke Ordening half april nog een aantal aanvullende vragen stellen.

Om zich nader te informeren over de AMvB’s hield de Eerste Kamer op 6 maart een bijeenkomst met een aantal deskundigen. Het verslag van de bijeenkomst staat op de website van de Eerste Kamer.

Op dit moment wordt gewerkt aan de Raad van State-versie van de AMvB’s. Hierin worden de opmerkingen uit de consultatie verwerkt, maar ook de inbreng van de Tweede en te zijner tijd ook van de Eerste Kamer. Met het bedrijfsleven en natuur- en milieuorganisaties zijn bijeenkomsten georganiseerd om hen te informeren over de verwerking van de consultatiereacties. Het streven is om de AMvB’s voor de zomer aan de Raad van State aan te bieden.

Invoeringswet

Zowel de resultaten van de internetconsultatie als alle brieven van de belangenorganisaties over de consultatieversie van de Invoeringswet zijn binnen. In totaal zijn er ruim 1.600 opmerkingen binnengekomen, die de komende tijd verwerkt zullen worden. Het streven is om de Invoeringswet tezamen met de AMvB’s voor de zomer naar de Raad van State te sturen. In 2018 verwachten we het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer te kunnen indienen.

Omgevingsregeling

De Omgevingswet wordt niet alleen uitgewerkt in vier AMvB’s, maar ook in een ministeriële regeling. Deze Omgevingsregeling bundelt de regels uit ongeveer 75 bestaande ministeriële regelingen. Het gaat om regels voor het gebruik van de wet in de praktijk. Het werk aan de regeling is verdeeld in overkoepelende thema’s:

  1. Gegevensverstrekking,
  2. Regels voor het uitvoeren van activiteiten,
  3. Grenzen voor gebieden en locaties en
  4. Monitoring en onderzoeksverplichtingen.

Voor de ontwikkeling van de Omgevingsregeling is kennis en expertise vanuit de praktijk onmisbaar. In de loop van dit jaar organiseert het ministerie van IenM daarom expertsessies, werksessies en praktijkproeven. Die moeten ervoor zorgen dat de vertaalslag van praktijk naar regelgeving kan worden gemaakt en verbetermogelijkheden ten volle benut. Om participanten uit de juiste doelgroep te vinden, wordt een beroep gedaan op het netwerk van gemeenten, provincies, waterschappen, IPO, VNG, UVW, VNO-NCW en natuur- en milieuorganisaties.

Aanvullingswetten bodem, geluid, grondeigendom en natuur

Binnenkort wordt het advies van de Raad van State over de Aanvullingswetten bodem en geluid verwacht. Daarna wordt toegewerkt naar aanbieding van deze aanvullingswetten aan het parlement. Inmiddels is ook gestart met de aanvullingsbesluiten bodem en geluid. De bedoeling is dat dit najaar de toetsing en consultatie van deze besluiten plaatsvindt. Voor de Aanvullingswetten grondeigendom en natuur wordt op dit moment gewerkt aan de verwerking van de consultatiereacties op het wetsvoorstel, waarna aanbieding aan de Raad van State zal plaatsvinden.

Voortgang

De ontwikkeling van alle wet- en regelgeving onder de Omgevingswet ziet er in beeld als volgt uit



Het stelsel van het omgevingsrecht ziet er als volgt uit:


 

 

Meer informatie over de inhoud van de afzonderlijke wet- en regelgevingsproducten staat in de rubriek Wet- en regelgeving.


 

 

Bron: Omgevingswetportaal.nl