Minister De Jonge ( Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ) beantwoordt de vragen van de Eerste Kamer over de Inwerkingtreding van de Omgevingswet. Een afschrift van de antwoorden is ook aan de Tweede Kamer gezonden.
De leden van de fractie van GroenLinks constateren dat van de vier scenario’s er slechts één is waarin voorkomen wordt dat er in overstromingsgevoelige gebieden gebouwd gaat worden. In de andere drie scenario’s wordt 10 tot 15% van de nieuwbouwopgave gezien in gebieden die niet in lijn zijn met het principe ‘bodem en water sturend’. Dit bleek eerder ook al uit de Pilot Planmonitor NOVI 2021. Deze leden merken op dat de regering uitdraagt dat ‘bodem en water’ sturend moeten zijn.
De leden van de fractie van GroenLinks hebben in het debat over het ontwerp-KB tot inwerkingtreding van de Omgevingswet op 7 maart jl. de regering een aantal vragen gesteld over de bovengrondse tankinstallaties.
De leden van de fractie van de PVV verwijzen naar de volgende twee passages uit de brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 10 maart 2023:
“De hoofdregel is, net als nu het geval bij verordeningen, dat elk bestuursorgaan dat bij besluit het omgevingsplan wijzigt, zelf zorgdraagt voor de verwerking van dit besluit in de geconsolideerde regeling van het omgevingsplan. Genoemde uitspraken van de Afdeling worden dus zo snel mogelijk in de geconsolideerde regeling verwerkt door de gemeente.”
“Het goed en correct kunnen verwerken van gerechtelijke uitspraken is onderdeel van de lopende voorbereidingen en ontwikkelingen binnen gemeenten en softwareleveranciers, met ondersteuning vanuit het programma AdS en de VNG.” Kan de regering aangeven welk percentage van gemeenten op dit moment onvoldoende toegerust is om goed en correct gerechtelijke uitspraken te kunnen verwerken?
23-6-2023, bron: rijksoverheid.nl