Dit rapport markeert de afronding van het advies over het programma Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving (STOER). Dat heeft tot doel sneller, meer en goedkoper woningen te bouwen door het verminderen van regeldruk.
De adviesgroep komt tot de volgende voorstellen en adviezen mbt Bodemonderzoek en -sanering (4.4):
• Bepaal als Rijk (Ministerie I&W) dat bij saneringen onder de Omgevingswet voor woningbouwlocaties de grenswaarde als terugsaneerwaarde geldt. Op eigen initiatief kan een lagere terugsaneerwaarde worden gehanteerd. Dit is in lijn met het verstrekken van een omgevingsvergunning voor het bouwen van woningen als de grenswaarde niet wordt overschreden.
• Scherp als Rijk (Ministerie I&W) de informatie over het overgangsrecht Wet bodembescherming (Wbb) aan. Een perceel waar op 1-1-2024, toen de Wet bodembescherming is vervallen en de Omgevingswet van kracht is geworden, geen publiekrechtelijke beperking Wbb aanwezig was, heeft kennelijk niet ‘behoort tot dat deel dat beschikt is, waarop overgangsrecht van toepassing is (Aanvullingswet Bodem, artikel 3.1 en 3.2)’. Alleen als sprake is van een perceelsgrensoverschrijdende verontreiniging van een reeds beschikte grondcontour (overschrijding grenswaarde) kan een perceel alsnog een publiekrechtelijke beperking aangetekend krijgen, zodat bij sanering van die verontreiniging overgangsrecht Wbb van toepassing is.
• Verduidelijk als Rijk (Ministerie I&W) het overgangsrecht Wet bodembescherming (Wbb), met name ter plaatse van nazorglocaties. Er is in de praktijk te veel interpretatieruimte waar het instrumentarium van de Wet bodembescherming nog voor kan worden gebruikt. Werkzaamheden in licht verontreinigde grond op niet-spoedlocaties vallen soms wel, en soms niet onder het overgangsrecht. De voorkeur is dat dergelijke werkzaamheden onder de Omgevingswet kunnen worden uitgevoerd.
• Bepaal als Rijk (Ministerie van I&W) dat de ‘leeflaag’ alleen moet worden toegepast daar waar direct onder de leeflaag in de grond de grenswaarde wordt overschreden.
• Herintroduceer als Rijk (Ministerie van I&W) de subsidiemogelijkheden voor bodemsanering voor (eventueel naar woningbouw te transformeren) bedrijfsterreinen.
• Schrap als Rijk (Ministerie van SZW), in afstemming met de Nederlands Arbeidsinspectie, het nemen van maatregelen uit de laatste versie van CROW 400 voor grond met gehalten onder grenswaarde (interventiewaarde I); deze zijn strenger dan nodig. Breng de situatie weer terug zoals in de voorlaatste versie van CROW400.
• Breng als Rijk (Ministerie van I&W) de wetgeving over hergebruik van grond en baggerspecie in overeenstemming met de Omgevingswet, door de klassen ‘licht verontreinigde grond’ (klasse wonen en klasse industrie) samen te voegen tot bijvoorbeeld de klasse stedelijk gebied.
• Versoepel als Rijk (Ministerie van I&W) de regels voor hergebruik van grond zodat alle grond van vergelijkbare klassen (op de plaats van vrijkomen en plaats van toepassing), op basis van aangepaste bodemkwaliteitskaarten, overal in Nederland kan worden toegepast.
• Ga als gemeenten omgevingsvergunningen voor woningen verlenen op basis van bodemkwaliteitskaarten, zodat erop onverdachte of reeds voldoende onderzochte terreinen geen bodemonderzoek meer hoeft te worden uitgevoerd. N.a.v. artikel 2.1 en 2.4 van het
Besluit omgevingsrecht (Bor) kunnen gemeenten kunnen in hun beleid opnemen dat bodemkwaliteitskaarten gebruikt worden als alternatief voor individuele bodemonderzoeken, mits dit onderbouwd is.
• Sta als Rijk (I&W) door actualisatie van het Handelingskader 2023 (I&W) en actualisatie van de lozingsnormen (waterschappen) grondreinigers toe om met PFAS-verontreinigde grond ook tot een hogere norm dan 60 µg/kg te laten innemen en reinigen.
• Stel als Rijk (Ministerie van I&W) de hergebruiksnorm op basis van werkelijk uitlooggedrag vast, in plaats van de huidige normbepaling op basis van concentratie. Uitlooggedrag kan bovendien worden verbeterd door toevoegingen te doen aan de bodem om de PFAS vast te
leggen (immobiliseren). Dit wordt in Duitsland toegepast.
• Via actualisatie van het Handelingskader 2023 staat Rijk (I&W) grondverwerkers toe om (gereinigde) grond boven de 3 µg/kg (PFOS) te hergebruiken.
• Schaf als Rijk (Ministerie van I&W) de stortbelasting voor verontreinigde grond af. Dit vereist een aanpassing van de Wet belastingen op milieugrondslag op Rijksniveau.
• Verruim via actualisatie van het Handelingskader 2023 (I&W) in gebieden met een reeds hogere PFAS-achtergrondwaarden de hergebruiksmogelijkheden, door uitzondering op de zgn. 3-7-3 norm toe te staan in gebieden waar er een veel geringer risico is, zoals bv. op industrielocaties.
• Schrap als Rijk (Ministerie van I&W) de sinds 2020 verplichte PFAS-analyse bij depotkeuringen op voor PFAS onverdachte bronlocaties. Pas deze keuring alleen toe op PFAS verdachte bronlocaties/saneringslocaties.
Belangstellenden kunnen tot en met dinsdag 17 juni 2025 reageren op het concepteindrapport via het reactieformulier.
10-6-2025, Bron:www.volkshuisvestingnederland.nl