Factsheet verspreiden van baggerspecie onder de Omgevingswet

 

In de ‘Factsheet verspreidingsbeleid’ is het beleid voor het verspreiden van baggerspecie op de landbodem na de inwerkingtreding van de Omgevingswet uitgelegd. De factsheet is geschreven door de Themagroep Waterbodembeleid van de Unie van Waterschappen in samenwerking met het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) van Rijkswaterstaat.

Verschillen tussen huidige en nieuwe regelgeving

In de factsheet is beschreven wat de verschillen zijn voor het verspreidingsbeleid tussen de huidige regelgeving en onder de Omgevingswet. De nieuwe regels voor verspreiden van baggerspecie op de landbodem staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Verspreiden van baggerspecie, maar ook het inrichten van een weilanddepot is onderdeel van de milieubelastende activiteit ‘het toepassen van grond of baggerspecie’. Ook is uitgelegd wanneer een waterbodemonderzoek wel of niet nodig is, en in welke situaties de waterbodemkwaliteitskaart gebruikt kan worden als basis voor de milieuverklaring bodemkwaliteit.

Wat verandert er met de inwerkingtreding van de Omgevingswet:

-  Er worden dusdanige eisen aan de baggerkwaliteit gesteld, dat de bodemfuncties ten aanzien van duurzaam landbouwkundig gebruik en ecologie voldoende zijn gewaarborgd. Deze nieuwe normstelling geldt bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet en is opgenomen inde Regeling bodemkwaliteit 2021. In het Besluit activiteiten leefomgeving zijn net als onder het Besluit bodemkwaliteit geen eisen opgenomen over de maximale laagdikte van de te verspreiden baggerspecie. Laagdiktes kunnen worden gereguleerd door het Omgevingsplan (vergelijk: huidige bestemmingsplannen), maar daarnaast zal een toepassing ook ‘functioneel’ moet zijn.

- In het Besluit activiteiten leefomgeving wordt een afstandscriterium (een “cirkel”) van 10 km gehanteerd voor het verspreiden van baggerspecie op landbouwgronden en het aanleggen van weilanddepots op die landbouwgronden. In een natuurgebied is het echter
alleen mogelijk op een direct aan de watergang gelegen perceel een weilanddepot op te richten

-Het wordt mogelijk om baggerspecie uit stedelijk gebied, mits die voldoet aan de verspreidingsnorm, in te brengen in een weilanddepot.

- Er mag maar sporadisch plastic en ander bodemvreemd materiaal (anders dan steenachtig materiaal of puin) in de baggerspecie zitten. Voor steenachtig materiaal en hout geldt wel een percentage: maximaal 20% (gewichtsprocenten), voor zover het bodemvreemd materiaal al voorafgaand aan het ontgraven of bewerken in de waterbodem aanwezig was en vermenging daarmee redelijkerwijs niet kon worden voorkomen. Gemeenten kunnen in het Omgevingsplan via maatwerkregels afwijkende percentages toegestaan bodemvreemd materiaal in de grond of baggerspecie opnemen. 

- Gemeenten hebben bij zwaarwegende belangen het recht maatwerkregels en voorschriften op te stellen, die het verspreiden van baggerspecie kunnen verruimen of inperken.

Bron: bodemplus.nl

Factsheet verspreidingsbeleid baggerspecie (factsheet_verspreidingsbeleid_20220204.pdf, 2,068 Kb) [Download]