Kamerbrief over voortgang implementatie Omgevingswet januari 2024

[Contact us for a price]
 

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) informeert de Eerste Kamer over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet. De Tweede Kamer heeft eenzelfde brief gekregen.

Een korte samenvatting van de bijlage stand van zaken:

1. Hoofdroute 2024: 
In de Hoofdroute 2024 staan de mijlpalen richting inwerkingtreding voor de koepels en bevoegde gezagen, de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en de DSO keten als geheel. (zie bijlage)

2. Wetgeving:Overgangstermijnen: omgevingsplan, omgevingsvisie en waterschapsverordening
In de Omgevingswet is een aantal overgangstermijnen benoemd. Nu de datum van inwerkingtreding is vastgesteld, kunnen ook de overgangstermijnen met een definitieve datum worden bepaald. Het is de bedoeling om in juli het koninklijk besluit met een aantal benodigde overgangstermijnen voor de nieuwe decentrale instrumenten vast te stellen. In overleg met de bevoegd gezagen en de eerder gemaakte afspraken is de duur van de overgangstermijnen besproken. Hieronder vindt u daarvan de uitkomst.

• Voor de waterschapsverordening wordt de datum van 1 januari 2026 vastgelegd. Uiterlijk op die datum moeten de waterschappen de nieuwe waterschapsverordening overeenkomstig de Omgevingswet hebben vastgesteld. De waterschappen geven aan dat dit voor hen haalbaar is.

• Voor de gemeentelijke omgevingsvisie wordt opgenomen dat uiterlijk op 1 januari 2027 deze moet zijn vastgesteld. Daarbij is aangesloten bij de termijnen van twee en drie jaar die in de invoeringswetgeving zijn aangekondigd.

• Voor het gemeentelijk omgevingsplan is op verzoek van de gemeenten gekozen voor 1 januari 2032. Daarbij wordt uitgegaan van een transitietermijn van acht jaar. Dit is een haalbare termijn voor gemeenten om tot een gefaseerde ‘ombouw’ te komen van bestemmingsplannen en andere ruimtelijke planfiguren en lokale verordeningen naar het nieuwe deel van het omgevingsplan.

3. Stand van Zaken Digitaal Stelsel Omgevingswet
In de periode tot inwerkingtreding is alles gericht op het afbouwen van noodzakelijke features en het stabiliseren van het DSO. Met de bevoegde gezagen is afgesproken om alleen urgente doorontwikkeling toe te staan die voor bevoegde gezagen noodzakelijk is om in het laatste half jaar goed te kunnen oefenen en testen. Na inwerkingtreding verwachten we een toename van verzoeken tot doorontwikkeling omdat het DSO dan echt in de ‘live’ omgeving (productieomgeving) beproefd gaat worden. Daarnaast blijft er gewerkt worden aan afbouw tot het afgesproken niveau en bereiden we verdere uitbouw van het DSO voor. Dit alles met als doel om de komende jaren via afbouw van het basisniveau DSO-LV stap voor stap het eindambitieniveau van het DSO-LV te bereiken. 

4. Implementatie: implementatieondersteuning, gebruiksvriendelijkheid en communicatie.
Er komt extra ondersteuning voor bevoegd gezagen; de algemene ondersteuning bij de implementatie – in verband met de nog te zetten vervolgstappen – loopt nog vijf jaar door. Daarmee wordt voldaan aan de gedane toezeggingen om in die periode door te gaan met de ondersteuning van omgevingsdiensten bij de implementatie van de Omgevingswet en de toezegging dat het programma aan de slag anderhalf jaar na 1 januari 2024 blijft voortbestaan.
Naast de informatieverstrekking aan overheden vindt er communicatie naar burgers en bedrijven plaats, De voorbereidingen voor de publiekscampagne zijn gereed. De campagne start zoals afgesproken drie maanden voor inwerkingtreding. In de komende periode worden ook de met het bedrijfsleven gemaakte afspraken en over de brede communicatie nog een keer doorgelopen

29-6-2023, Bron: rijksoverheid.nl

hoofdroute 2024 (hoofdroute-2024-incl-roadmap-en-toelichtingen.pdf, 389 Kb) [Download]

Kamerbrief (EK_Kamerbrief_over_voortgang_implementatie_Omgevingswet_juni_2023.pdf, 209 Kb) [Download]

stand van zaken (Stand_van_zaken_implementatie_stelselherziening.pdf, 297 Kb) [Download]