Hét kennisinstituut voor bodem, bouw- en afvalstoffen
Filter FAQ's

Geavanceerd zoeken

De antwoorden op alle (niet vertrouwelijke) vragen, gesteld via de helpdesk door leden van Schreurs Support zijn verzameld in onderstaande database. Midddels de filter aan de onderzijde kunt u filteren.

De vragen met antwoorden zijn alleen toegankelijk voor leden.

Wordt nu lid voor 575 euro per jaar. Bekijk hier de voordelen van het lidmaatschap van Schreurs Support.

Een klant van ons wil een terrein ontgraven nu komen daar in de bovenlaag 0/50 verschillende kwaliteiten voor wonen en industrie , deze zijn inductief bepaald aan de hand van een bodemonderzoek en ze komen uit een mengmonster, hieruit blijkt dat de boringen verdeeld over het terrein heen liggen.
Is er nog een andere mogelijkheid om te gaan keuren dan nader bodemonderzoek? Of mag ik net als onder de brl 9335-1 de meeste vieze klasse aanhouden als er na AP-04 schoner uit zou komen?

 

 

Stortsteen / breuksteen van natuurlijke oorsprong, met een minimaal gewicht van 5kg zien wij als vormgegeven, vormvaste bouwstof. Men wil het toepassen in een functie golfbreker / oeverbestorting. In beide gevallen kan door golfbeweging door de lange tijd heen slijtage optreden.

Ben je het daar mee eens?

 

Wij voegen onder BRL9335-certificaat partijen grond samen. Partijen samengevoegde grond bestaande uit deelpartijen die (indicatief) voldoen aan AW, worden altijd door ons gezeefd (t.b.v. verkoop). Klasse Wonen of Industrie-partijen worden zelden door ons gezeefd.
Volgens par. 6.4.2. van protocol 9335-1, mag je samenvoegen tot max. 2.000 ton. De discussie die in de praktijk ontstaat is: geldt dit voor of na zeving. Naar mijn mening gaat het erom dat je een partij keurt van max. 2.000 ton (overeenkomstig BRL1000, prot. 1001). Dit kan dus ook een ongezeefde partij zijn van 2.200 ton waar je ruim 200 ton puin en zeefoverloop uit gezeefd hebt. Neem je de tekst letterlijk (wat de CI's o.a. doen), dan krijg je een partij van 2.000 ton en zeef je er 200 ton puin en overloop uit en keur je uiteindelijk een partij van 1.800 ton. De keuringskosten per ton liggen dan echter hoger. Wat is jou standpunt in dezen?

 

Een bedrijf mengt grond met compost en zet dit af in de omgeving. Zowel van de grond als de compost zijn bewijsmiddelen voorhanden. Het samengestelde grondproduct wordt echter ongekeurd afgezet bij klanten. Volgens zowel Bbk (10%)moet het materiaal voorafgaand aan de toepassing zijn gekeurd. Het bedrijf past echter niet zelf toe, dat zijn de klanten. Is het bedrijf toch in overtreding?

 
VRAAG Vaak krijg ik de vraag hoe de parameter TBT in baggerspecie onderzocht dient te worden. Dit is mij tot op heden niet duidelijk,...

 

VRAAG In de toetsing ligt olie en zink boven de maximale waarde wonen. Als we de toetsingsregel toepassen dan zijn er niet meer dan 2...

 

Ik zit te stoeien met een kunst grasmat er is weinig voorinformatie.
De kunstgrasmat met rubber/zand infill wordt volgens het bestek ongescheiden afgevoerd als afvalstof.