Normen voor de strategie voor milieuhygiënisch (voor)onderzoek van land- en waterbodem herzien

[Contact us for a price]
 

De afgelopen twee jaar zijn vier in de wet verankerde normen voor de strategie voor milieuhygiënisch (voor)onderzoek van land- en waterbodem herzien zodat ze in lijn zijn met de komende Omgevingswet. Er zijn enkele belangrijke wijzigingen aangebracht.

De uitvoering van milieuhygiënisch onderzoek naar de kwaliteit van land- en waterbodem kent drie fasen:

  • het vooronderzoek;
  • het verkennende bodemonderzoek;
  • het nadere bodemonderzoek.

Bij NEN hebben we een serie van vijf normen ontwikkeld die eisen stellen aan dit proces. Deze normen kennen een trapsgewijze benadering. In het vooronderzoek wordt bepaald of verkennend onderzoek nodig is en in het verkennende onderzoek wordt bepaald of nader onderzoek nodig is.

Vorig jaar is de NTA voor nader onderzoek al herzien om in lijn te komen met de Omgevingswet. Dit is NTA 5755:2022 Bodem - Landbodem - Strategie voor het uitvoeren van nader onderzoek - Onderzoek naar de aard en omvang van bodemverontreiniging. Onlangs zijn ook de herziene normen voor vooronderzoek en verkennend onderzoek gepubliceerd: 

  • NEN 5717, Bodem – Waterbodem – Strategie voor het uitvoeren van milieuhygiënisch vooronderzoek 
  • NEN 5720, Bodem – Waterbodem – Strategie voor het uitvoeren van milieuhygiënisch onderzoek 
  • NEN 5725, Bodem – Landbodem – Strategie voor het uitvoeren van milieuhygiënisch vooronderzoek 
  • NEN 5740, Bodem – Landbodem – Strategie voor het uitvoeren van verkennend bodemonderzoek - Onderzoek naar de milieuhygiënische kwaliteit van bodem en grond 

Naast aanpassingen aan de definities zijn ook andere belangrijke wijzigingen gedaan:

  • In NEN 5717 en NEN 5720 is de strategie oevergebied met bodemverwachtingswaardekaarten verwijderd.
  • In NEN 5725 zijn de criteria voor terreinverkenning verduidelijkt en nieuwe aanleidingen toegevoegd als gevolg van de gewijzigde wet- en regelgeving.
  • In NEN 5740 is de strategie Eindonderzoek toegevoegd aan de strategie Nulonderzoek en is de strategie Onbekend nader ingevuld. Een essentiële aanpassing aan deze norm is dat de strategie nu is gekoppeld aan de verdachte activiteit en de hypothese gekoppeld aan de verwachting ten aanzien van de bodemkwaliteit of aan de vraag of er sprake is van bodembelasting als gevolg van een bodembedreigende milieubelastende activiteit. 

Huidige normen in wetgeving
De publicatie van bovenstaande vier normen betekent dat de oude versies formeel zijn ingetrokken. De voorgaande versies staan echter tot de invoering van de Omgevingswet nog in de wetgeving en deze versies zijn daarom nog steeds kosteloos in te zien via NEN Connect. Het gaat hierbij om de volgende versies:

  • NEN 5717:2017
  • NEN 5720:2017
  • NEN 5725:2017
  • NEN 5740:2009+A1:2016

Doe mee met het webinar 
Vooral de aanpassingen in de normen voor landbodem vragen om een andere insteek bij het uitvoeren van milieuhygiënisch onderzoek. Daarom organiseert NEN in december twee korte webinars waarin de schrijvers van de norm toelichting geven op de belangrijkste wijzigingen. U bent daarbij van harte welkom. Meer informatie hierover volgt binnenkort. 

Het vervolg 
De afgelopen twee jaar is hard gewerkt om bovenstaande vier normen gereed te maken voor de komst van de Omgevingswet. Omdat we klaar moesten zijn voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet, zijn alleen essentiële punten en relatief simpele verbeteringen aangepakt. Daarom beginnen we komend jaar met een verkenning van alle overgebleven thema’s en discussies, die niet in deze herziening zijn meegenomen. 

30-10-2023, Bron: nen.nl