Hét kennisinstituut voor bodem, bouw- en afvalstoffen

Veiligheidsladder® NEN, 2 dagen


 

 Inhoud

Steeds meer bedrijven beseffen dat het verbeteren van de veiligheid binnen de organisatie niet alleen geborgd kan worden door middel van procedures en instructies, maar dat ook het veiligheidsbewustzijn en het veiligheidsgedrag van de gehele organisatie hierbij een belangrijke rol spelen. Ook vanuit opdrachtgevers wordt vaker een eis gesteld aan de veiligheidscultuur binnen een bedrijf. Zowel ProRail als TenneT eisen van hun leveranciers dat ze laten zien op welk niveau de veiligheidscultuur binnen het bedrijf zit. Ook de deelnemers aan het Veiligheidsconvenant in de Bouw hebben afgesproken dat zij zich laten certificeren op basis van de Veiligheidsladder en dat ook hun leveranciers hierin mee moeten.

De Basiscursus Veiligheidsladder behandelt de doelstelling, opzet en inhoud van de Veiligheidsladder, en maakt inzichtelijk hoe bedrijven aan de slag kunnen met de Veiligheidsladder als instrument voor het meten en verbeteren van de veiligheidscultuur binnen de organisatie. Ook wordt ingegaan op de begrippen houding en gedrag en worden handvatten geboden voor de implementatie van een verbetercultuur. De Basiscursus Veiligheidsladder richt zich voornamelijk op bedrijven die een ambitie hebben op Trede 2 en Trede 3.

Op dag 2 van de cursus wordt een verdieping aangeboden met betrekking tot de diverse meet- en verbeterinstrumenten in de Veiligheidsladder. Aan bod komen het onderzoeken van ongevallen en incidenten, het uitvoeren van observatierondes, werkomgevingsinspecties en praktijkbeoordelingen alsmede het uitvoeren van interne gedragsaudits. Hiernaast wordt ingegaan op de mogelijkheden van het verbeteren van de Veiligheidscultuur binnen de organisatie.

 

Doelgroep 

Voor iedereen die binnen zijn/haar werkzaamheden de ambitie heeft zich minimaal te bevinden op trede 2 of hoger.

Locatie

Seats2Meet, centraal station van 's-Hertogenbosch

Kosten

Kosten voor deze cursus bedragen €1.425,- (excl. BTW)

Duur

2 dagen van 09:00 - 16:00 uur

Dagprogramma

Dag 1: Basiscursus Veiligheidsladder NEN

 • wat is de Veiligheidsladder
 • toepassingsgebied
 • opbouw en inhoud van de VL
 • toelichting lastige begrippen in de VL
 • veiligheidsgedrag en -cultuur
 • implementatie van de veiligheidsladder

 Dag 2 (verdieping): meten en verbeteren met de Veiligheidsladder

 • tools voor het meten van houding en gedrag
 • analyse van meldingen, incidenten en ongevallen
 • het uitvoeren van werkomgevingsinspecties
 • het uitvoeren van gedragsobservaties
 • het uitvoeren van praktijkbeoordelingen
 • het uitvoeren van gedragsaudits
 • het veranderen van de veiligheidscultuur

Over ons

Schreurs Opleidingen is al jaren gespecialiseerd in wet- en regelgeving met betrekking tot grond, bouw- en afvalstoffen. De laatste jaren heeft deze kennis zich verder uitgebreid naar overige bodemgerelateerde vakgebieden. Deze kennis, gebundeld met de kennis van een aantal specialisten willen wij graag op diverse manieren delen door middel van cursussen, advies, software en nog veel meer. Interesse in wat Schreurs Groep voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Contact

Heeft u vragen over deze of een van onze andere cursussen/workshops? Neem dan gerust contact met ons op via info@schreurs-opleidingen.nl.
Aanmelden? Klik hier voor het aanmeldformulier!

 

 


Extra ondersteuning nodig na het volgen van de cursus?
Met Schreurs Support ontvangt u dagelijkse ondersteuning bij de uitvoering van uw werkzaamheden. U heeft 7 dagen per week toegang tot onze deskundige en onafhankelijke helpdesk. Hier kunt u per mail of telefonisch terecht met al uw vragen over bodem, grond, bagger, bouw- en afvalstoffen. En dat voor slechts €575,- (excl. BTW) per jaar!! Onze specialiteit ligt hierbij op het gebied van wet- en regelgeving en het geven van praktisch antwoorden om hieraan te voldoen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van veranderingen in wet- en regelgeving? 
Wordt lid van Schreurs support en wij doen het voor u!