Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de herijking van het diepe -plassen-beleid....
 



Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op vragen uit het schriftelijk overleg (so) van 24 mei 2022 over de versterking van het stelsel kwaliteitsborging in het bodembeheer. De vaste Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IenW) had de vragen gesteld.
 

Op 6 oktober 2015 is de Green Deal Duurzaam Stortbeheer gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt over de uitvoering van een Programma introductie Duurzaam Stortbeheer (iDS). Het uiteindelijke doel van de Green Deal en het programma is het treffen van een definitieve regeling voor duurzaam stortbeheer in het Stortbesluit bodembescherming.
 

In de Kamer leeft echter de wens dat de ICT-problemen bij het digitale loket voor omgevingsvergunningen eerst moeten zijn opgelost voordat de wet op 1 januari aanstaande kan ingaan. In oktober worden onder meer de uitkomsten verwacht van een onderzoek van het Adviescollege ICT-toetsing. Dat is het moment waarop een meerderheid van de Kamer definitief wil besluiten over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Van stemming over het ontwerp-koninklijk besluit betreffende de inwerkingtreding van de Omgevingswet is dus vooralsnog geen sprake.
 

De Eerste Kamer is op zoek naar duidelijkheid over wat nodig is voor inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023. De verwachting is dat op 28 juni 2022 een debat wordt ingepland om vanuit de Eerste Kamer duidelijkheid te geven over de inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2023.
 

Antwoord op vragen van het lid Van Esch over het achterhouden van informatie in de granulietzaak en het toevoegen van bodemvreemd materiaal aan Granuliet
 

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) informeert de Tweede Kamer over de afronding van het programma (onderdeel I) en de toevoeging van informatie over bodemverontreinigingen in de Basisregistratie Ondergrond (onderdeel II).
 

Het nu voorgenomen korte debat is bedoeld een of meer moties te kunnen indienen. In de moties kan de Kamer wensen aan de minister verwoorden. Van stemming over het ontwerp-koninklijk besluit betreffende de inwerkingtreding van de Omgevingswet is nog geen sprake. Een formeel besluit zal de Eerste Kamer pas op z’n vroegst na de zomer nemen.
 

Uit de conclusies per onderzoek blijkt dat de metingen van PFAS in het water van de Westerschelde geen aanleiding geven om de planning van de ontpoldering van de Hedwigepolder aan te passen
 

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) biedt de Eerste Kamer de tussenrapportage ten aanzien van de Quick Scan Go Live DSO-LV van Deloitte aan. Een afschrift van deze brief en het rapport zijn ook aan de Tweede Kamer gezonden.
 

Er moeten betrouwbare standaardtechnieken worden ontwikkeld om microplastics in de bodem te analyseren. Dat blijkt uit een literatuurreview van het RIVM. Zolang dit er nog niet is, kunnen onderzoekers geen betrouwbare analyses doen naar wat de aanwezigheid van microplastics in de bodem betekent voor de gezondheid. De kennis is mede daardoor onvolledig en kan verspreiding en eventuele schadelijke effecten onvoldoende in kaart gebracht worden.
 

Nieuwe rapportage ‘Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2020’ gepubliceerd.

De cijfers over 2020 laten zien dat 9% meer gft is gecomposteerd, 3% meer afval is verbrand en 14% minder afval is gestort ten opzichte van het jaar ervoor. Er is minder geïmporteerd afval verbrand en er is minder bedrijfsafval en bouw- en sloopafval gestort.

 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een aanpassing voor van de Regeling bodemkwaliteit (Rbk). In de Rbk staan milieukwaliteitseisen voor bouwstoffen. In het zogenoemde normdocument BRL 5078 ontbreekt de ‘diffusieproef’ als geschikte analysemethode om de milieukwaliteit van grout te bepalen. Door het toevoegen van een wijzigingsblad bij de BRL 5078 in bijlage C van de regeling mag voortaan de diffusieproef worden gebruikt om de milieukwaliteit van grout te bepalen.